Alles wat je moet weten over EPC-attesten

Een EPC-attest (Energieprestatiecertificaat) is een cruciaal document bij vastgoedtransacties. Het beoordeelt de energie-efficiëntie van een gebouw en heeft invloed op zowel verkopers als kopers.

EPC-attesten: Residentieel en niet-residentieel

EPC-attesten voor zowel residentiële als niet-resistentiële woningen zijn van vitaal belang wanneer je een woning te koop of te huur aanbiedt. Of je er nu voor kiest om het pand online, in gedrukte media of via een makelaar te promoten, het is noodzakelijk om te voldoen aan de wettelijke verplichting om de energieprestaties van de wooneenheid te vermelden.

Deze bekendmaking moet de energiescore of het EPC-label bevatten dat varieert van A+ tot F. Heeft het gebouw een lage energieprestatie – label E of lager – en wordt het overgedragen, dan moet de adverteerder expliciet de renovatieverplichting vermelden die aan de wooneenheid is verbonden.

Waarom een EPC-attest aanvragen?

Wettelijke verplichting

Een EPC-attest is wettelijk verplicht wanneer je van plan bent je woning te verhuren of te verkopen met openbare reclame. Het is een essentiële stap om te voldoen aan de regelgeving en de geldende wetten.

Inzicht in energie-efficiëntie

De EPC-waarde biedt potentiële kopers en huurders inzicht in de verwachte energiekosten van de woning. Dit helpt hen bij het nemen van weloverwogen beslissingen en stelt hen in staat om de energie-efficiëntie van het pand te beoordelen.

Inzicht in renovatiekosten

Dankzij het EPC-attest krijg je inzicht in de renovatiekosten om naar een beter label te gaan. Samen met jou gaan we effectief en efficiënt aan de slag om dit label te behalen.

Voorkom boetes

Het niet aanvragen van een EPC kan leiden tot boetes variërend van 500 tot 5.000 euro. Door tijdig een EPC aan te vragen, kun je onnodige boetes en juridische complicaties voorkomen.

Welk EPC moet ik gebruiken?

Er bestaan verschillende soorten EPC-attesten afhankelijk van het soort pand.

EPC voor een residentiële eenheid

Een EPC toont aan hoe energiezuinig een gebouw is. Een residentiële eenheid is bijvoorbeeld een woning, appartement of een collectief woongebouw zoals een studentenhuis. Soms is een EPC ook nodig als bewijs voor een premie, subsidie of renovatie.

EPC voor een (kleine) niet- residentiële eenheid

Bij het verkopen en verhuren van een kantoor zul je in sommige gevallen een EPC-certificaat moeten laten opmaken door een EPC-deskundige na een EPC-keuring. Dit wordt bepaald door de afmetingen van jouw ruimte. Bij grote ruimtes, groter dan 500 m2 is het certificaat (nog) niet vereist.

EPC van de gemeen- schappelijke delen

Het EPC van de gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw geeft aan hoe energiezuinig de gemeenschappelijke delen (vloeren, muren, daken …) en de collectieve installaties zijn. Er staan ook aanbevelingen in om de energieprestatie te verbeteren.

Waarom voor Analyse Desmet kiezen?

Jouw woning of eenheid is in goede handen bij Analyse Desmet.

Uitstekende service

Ontvang snel na het plaatsbezoek jouw attest. Tijdens het bezoek wordt er resultaatgericht gewerkt.

Ervaren
experts

Onze experts hebben heel wat ervaring en kunnen jou hierdoor correct adviseren en ondersteunen.

Flexibel schema

Wij stellen ons steeds flexibel op naar de planning van onze klant. Vroeg in de ochtend, laat in de avond of zelfs tijdens het weekend is mogelijk.

Sterke communicatie

Goede communicatie maakt of breekt de samenwerking. Wij hechten groot belang aan de kleinste details in onze communicatie.

Meer informatie over EPC-attesten

Wanneer moet je een EPC-attest aanvragen?
 1. Bij verkoop van een woning: als je van plan bent om een woning te verkopen, ben je verplicht om een EPC-attest aan te vragen voordat je de woning te koop aanbiedt. Dit attest moet beschikbaar zijn zodra de woning publiekelijk te koop wordt aangeboden.

 2. Bij verhuur van een woning: ook als je van plan bent om een woning te verhuren, moet je een EPC-attest aanvragen voordat je de woning te huur aanbiedt. Het attest moet beschikbaar zijn voor potentiële huurders.

 3. Bij openbare reclame: wanneer je besluit om publieke reclame te maken voor de verkoop of verhuur van een woning, ben je wettelijk verplicht om het EPC-attest te vermelden in de advertenties. Dit betekent dat het EPC-attest moet worden verstrekt aan potentiële kopers of huurders, en het moet zichtbaar zijn in de advertenties, online of in drukwerk.

Een EPC is niet nodig in de volgende gevallen:

 • Voor verhuur van een assistentiewoning (serviceflat) met een dagprijs en zonder huurovereenkomst of verhuur van een noodwoning met een dagprijs en zonder huurovereenkomst.
 • Bij verkoop of verhuur van woonboten.
 • Bij verhuur van een vakantiewoning met een huurovereenkomst voor minder dan 2 maanden.
 • Een EPC is wél nodig bij een huurovereenkomst vanaf 2 maanden of als de vakantiewoning hoofdverblijfplaats is van de huurder.
 1. Contacteer een erkende energieprestatiedeskundige: neem contact op met een erkende energieprestatiedeskundige (EPD) in jouw regio. Deze deskundigen zijn bevoegd om EPC-attesten op te stellen. Je kunt ze vinden via online directories, via aanbevelingen, of door contact op te nemen met lokale vastgoedmakelaars.

 2. Plan een bezoek aan je woning: nadat je een energieprestatiedeskundige hebt gekozen, plan je een bezoek aan je woning. Tijdens dit bezoek zal de deskundige de nodige gegevens verzamelen om het EPC-attest op te stellen. Dit kan onder meer een inspectie van de isolatie, verwarmingssystemen, ramen, en andere energiegerelateerde aspecten van je woning omvatten.

 3. EPC-attest opstellen: de energieprestatiedeskundige zal de verzamelde gegevens analyseren en een EPC-attest opstellen voor je woning. Dit attest bevat informatie over de energieprestatie en de energiescore van het gebouw.


 4. Ontvang het EPC-attest: zodra het EPC-attest is opgesteld, zal de energieprestatiedeskundige het aan jou bezorgen. Dit document is van belang voor het verkoop- of verhuurproces van je woning.

 5. Publiceer het EPC-attest in advertenties: als je je woning te koop of te huur aanbiedt met publieke reclame, zorg er dan voor dat het EPC-attest in de advertenties wordt vermeld. Het attest moet beschikbaar zijn voor potentiële kopers of huurders.
 • Is jouw woning maximaal 10 jaar oud en heb je een ‘EPC Bouw’ dat nog geldig is? Dan moet dat EPC Bouw gebruikt worden bij verkoop of verhuur.
 • Heb je geen geldig ‘EPC Bouw’? Dan moet je een ‘EPC Residentieel’ laten maken. Na een verbouwing waarbij ook aan EPB-eisen voldaan moest worden, moet bij verkoop of verhuur ook een ‘EPC Residentieel’ opgemaakt worden.
 • In geval van een appartement, studio … in een appartementsgebouw wordt voor het EPC Residentieel de informatie uit het EPC van de gemeenschappelijke delen gebruikt. De 2 certificaten vullen elkaar aan.
Recensies

Dit is wat mensen vertellen over Analyse Desmet

Contact

Neem contact op of maak een afspraak

Neem vandaag nog contact op of plan een afspraak in, en ontdek hoe we je kunnen ondersteunen bij jouw vastgoedprojecten.


Hoe kunnen we je helpen?

Beschrijving

Beeldmateriaal

Wanneer mogen wij je telefonisch contacteren?