Schatting van onroerende goederen

Onze diensten zijn volledig onafhankelijk, waaronder nalatenschap, schenking, aankoop, verkoop, scheiding en informatieve doeleinden.

Waarom is een schatting essentieel?

Wanneer je besluit je huis te verkopen is het van cruciaal belang dat een schatter je een schatting van de waarde geeft. Zo krijg je niet alleen een idee van een redelijke vraagprijs, het dient ook als overtuigingsmiddel in jouw contacten met potentiële kopers. De diensten van een schatter zijn trouwens niet alleen voordelig voor verkopers. Ook als je een huis wilt kopen kan het inhuren van een schatter ervoor zorgen dat je waar voor je geld krijgt.

Bovendien kan een officieel schattingsrapport je positie versterken in onderhandelingen met verkopers. Het kan zelfs vereist zijn door de bank als je een hypotheek wilt afsluiten.

Welke soort schattingen bieden we aan?

Bij Analyse Desmet onderscheiden we drie soorten schattingen voor onroerende goederen.

Schatting voor nalatenschap

In geval van een erfenis is een professionele schatting van onroerend goed essentieel om de successierechten correct te berekenen en de nalatenschap eerlijk te verdelen.

Schatting voor aan- en verkoop

Of je nu koopt of verkoopt, een grondige schatting van jouw onroerend goed biedt je de nodige inzichten om een weloverwogen beslissing te nemen. Het zorgt er ook voor dat je je in een sterke positie bevindt in onderhandelingen.

Schatting voor verhuur

Als verhuurder wil je een eerlijke en marktconforme huurprijs voor je woning. Een professionele schatting helpt je bij het vaststellen van de juiste huurwaarde en het aantrekken van geschikte huurders.

Meten, weten en rekenen

Expertise

Als je zeker wilt zijn van een kwalitatieve schatting kun je het beste kiezen voor een vastgoedexpert. Uiteraard werkt zo’n expert niet gratis. Een schatting kan je wat geld kosten, maar in ruil daarvoor weet je zeker dat je het pand aan de juiste prijs koopt of verkoopt.

We werken nauw samen met een erkende schatter / landmeter, wat in jouw voordeel speelt bij het aanvragen van een lening bij de bank.

Gedetailleerd verslag

Bij de bepaling van de waarde van het goed houdt de schatter rekening met de aard, bestemming, pluspunten, minpunten, omgevingsfactoren, luxe-elementen, slijtage en gebreken. Dit beïnvloedt de prijsinschatting.

Meetwerk

Het schatten van de waarde van een woning vereist aanzienlijk meet- en rekenwerk. De oppervlakte is hierbij van groot belang, waarbij het aantal vierkante meters wordt vermenigvuldigd met een prijs per vierkante meter, ook wel de vloerplaatprijs genoemd.

Waarde

Bij een schatting worden doorgaans twee verschillende waarden geschat. Ten eerste wordt de vrije verkoopwaarde bepaald, dat is de waarde van het pand bij een reguliere verkoop. Daarnaast wordt de gedwongen verkoopwaarde geschat, die vertegenwoordigt de waarde van het pand bij een eventuele openbare verkoop.

Veelgestelde vragen over schattingen bij Analyse Desmet

Het is de taak van een onafhankelijke schatter om de waarde van je woning te schatten. Er bestaat geen vaststaande formule om de waarde van een huis te bepalen. Een professionele waardering van onroerend goed houdt immers rekening met diverse factoren, waaronder:


 1. Oppervlakte van de grond: over het algemeen geldt dat meer grond leidt tot een hogere prijs.


 2. Oriëntatie van de grond: de ligging en oriëntatie van jouw woning, zoals naar het zuiden of noorden gericht, kan de waarde beïnvloeden.


 3. Bewoonbare oppervlakte: grotere bewoonbare ruimtes in je huis of appartement leiden tot een hogere waardeschatting. Kelders en onafgewerkte zolders worden doorgaans niet als bewoonbaar beschouwd.

 4. Ligging van de grond: Ligging van de grond: de locatie speelt een cruciale rol; vastgoed in begeerde gebieden kan aanzienlijk meer waard zijn.

 5. Staat van het onroerend goed: de algehele conditie van de woning, onderhoud, verwarming, isolatie en de aanwezigheid van een EPC-attest zijn belangrijke overwegingen.

 6. Afwerking van het huis: de gebruikte materialen en de kwaliteit van de afwerking hebben invloed op de waarde.
 7. Ouderdom van de woning: of de woning vernieuwd is, wat nog moet worden gemoderniseerd en wat al is opgeknapt, speelt een rol.
 8. Soort woning: het type onroerend goed, of het nu een handelspand, rijwoning, villa, opbrengstwoning of een loods is, en de vraag naar dergelijke woningen in de markt spelen mee.
 9. Bereikbaarheid van de woning: de locatie, nabijheid van snelwegen, openbaar vervoer, scholen en winkels zijn cruciale overwegingen.

Na een schatting vragen klanten zich wel eens af of de notaris, het kadaster of een derde partij op de hoogte wordt gebracht van de schatting. Het is belangrijk om te weten dat geen enkele derde partij toegang krijgt tot het schattingsverslag. Dit rapport wordt uitsluitend verstrekt aan de opdrachtgever en blijft vertrouwelijk.

Het is vanzelfsprekend dat als de eigenaars hun appartement kunnen verkopen met een ruim zonneterras en een prachtig uitzicht, dit terras een aanzienlijke meerwaarde zal bieden in de verkoop.

Het Kadastraal Inkomen (KI) vertegenwoordigt de netto-huurwaarde die een onroerend goed gedurende één jaar aan de eigenaar zou opleveren, rekening houdend met de huurmarkt op het referentietijdstip (1 januari 1975). Aangezien het KI gebaseerd is op de netto-huurwaarde en niet altijd up-to-date is (bijvoorbeeld in het geval van een ouder huis dat in de loop der jaren is aangepast), is het KI geen geschikte basis voor het schatten van de waarde van een woning of villa.

Het berekenen van de bewoonbare oppervlakte van een woning of appartement is van cruciaal belang bij het schatten van de waarde ervan. Er zijn verschillende methoden om de oppervlakte te berekenen, maar het is essentieel om consistent te zijn en de methode te gebruiken die in jouw regio en in de vastgoedpraktijk gangbaar is.

Hier zijn twee veelgebruikte methoden:

 1. Oppervlaktes van kamers optellen: hierbij meet je elke individuele kamer en voeg je de oppervlaktes van alle kamers samen om de totale bewoonbare oppervlakte te berekenen.

 2. Binnenmaten of buitenmaten vermenigvuldigen: deze methode houdt in dat je de binnenmaten of de buitenmaten van de woning neemt en deze met elkaar vermenigvuldigt om de oppervlakte te berekenen. Het verschil tussen binnen- en buitenmaten kan aanzienlijk zijn, en het is belangrijk om consistent te zijn in het gebruik van de methode die in jouw regio gangbaar is.

Het is van essentieel belang om nauwkeurig te meten en de methode te gebruiken die het meest geschikt is voor de situatie. In sommige gevallen kan het raadzaam zijn om een professionele schatter in te schakelen om de oppervlakte te berekenen.

Bij het schatten van onroerend goed moeten twee belangrijke factoren in overweging worden genomen: venaliteit en vetustiteit.

Venaliteit verwijst naar de verkoopbaarheid van het onroerend goed, oftewel hoe gemakkelijk of moeilijk het is om het onroerend goed te verkopen. Hierbij worden verschillende elementen geëvalueerd, zoals de nabijheid van een drukke weg, de afgelegen ligging van de woning en eventuele aspecten die het uitzicht van het pand kunnen aantasten.

Vetustiteit richt zich op de slijtage en de ouderdom van het onroerend goed. Een ouder huis heeft doorgaans een lagere waarde in vergelijking met een nieuwbouw vanwege de natuurlijke degradatie en veroudering van bouwelementen en voorzieningen.

Er zijn twee methoden om de huurprijs te schatten:

 1. Methode van vergelijkingspunten: hierbij worden vergelijkbare woningen in de buurt gezocht, en hun huurprijzen worden geanalyseerd. Op basis van deze vergelijkingen kan een schatting worden gemaakt.


   

 2. Methode op basis van de venale waarde: deze methode begint met het berekenen van de venale waarde van een woning op basis van factoren zoals grondoppervlakte, huisgrootte, vetustiteit en venaliteit. Vervolgens wordt deze venale waarde getoetst aan vergelijkingspunten in de omgeving. Zodra de waarde van de woning is bepaald, wordt deze vermenigvuldigd met een opbrengstwaarde om de huurprijs te berekenen.

Beide methoden bieden waardevolle inzichten om een passende huurprijs vast te stellen.

Na het plannen van een afspraak met de eigenaar of opdrachtgever, begeeft de schatter zich naar het onroerend goed. Ter plaatse verzamelt de schatter de benodigde gegevens om een schatting van het huis te kunnen maken. Dit omvat onder andere informatie zoals het bouwjaar, het kadastraal inkomen, de aanwezigheid van een bodemattest, het EPC (Energieprestatiecertificaat), de elektrische keuring en de grondoppervlakte.

Vervolgens inspecteert de schatter de woning en beoordeelt de graad van afwerking. Aspecten zoals vloermaterialen, keukenconditie (oud of nieuw), de staat van de badkamer, eventuele schade, dakisolatie en het type glas (dubbel of enkel) worden geëvalueerd.

Daarnaast wordt de woning opgemeten om de bebouwde oppervlakte te bepalen, en er worden foto’s van het pand gemaakt. Met behulp van deze gegevens en berekeningen schat de expert de waarde van het huis. Alle bevindingen worden gedocumenteerd in het schattingsverslag. De opdrachtgever ontvangt een uitnodiging voor betaling, en zodra de betaling is ontvangen, wordt het rapport verstrekt.

Een erfgenaam kan, in het kader van de aangifte van nalatenschap, een erkende schatter-expert raadplegen die is opgenomen in de lijst van VLABEL-schatters. Deze expert kan worden ingeschakeld om de waarde van onroerende goederen te schatten. Wat hierbij van belang is, is dat de Vlaamse Belastingdienst deze schatting als bindend aanvaardt.

Dit betekent concreet dat de Vlaamse Belastingdienst de successiebelastingen zal berekenen op basis van het bedrag dat is geschat door de door jou gekozen schatter-expert. Door op deze manier te handelen kun je mogelijke onaangename verrassingen vermijden bij een latere verkoop van de onroerende goederen. Het geeft je de zekerheid dat de fiscale lasten correct worden berekend.

Waarom voor Analyse Desmet kiezen?

Jouw woning of eenheid is in goede handen bij Analyse Desmet.

Uitstekende service

Ontvang snel na het plaatsbezoek jouw attest. Tijdens het bezoek wordt er resultaatgericht gewerkt.

Ervaren
experts

Onze experts hebben heel wat ervaring en kunnen jou hierdoor correct adviseren en ondersteunen.

Flexibel schema

Wij stellen ons steeds flexibel op naar de planning van onze klant. Vroeg in de ochtend, laat in de avond of zelfs tijdens het weekend is mogelijk.

Sterke communicatie

Goede communicatie maakt of breekt de samenwerking. Wij hechten groot belang aan de kleinste details in onze communicatie.

Contact

Neem contact op of maak een afspraak

Neem vandaag nog contact op of plan een afspraak in, en ontdek hoe we je kunnen ondersteunen bij jouw vastgoedprojecten.


Hoe kunnen we je helpen?

Beschrijving

Beeldmateriaal

Wanneer mogen wij je telefonisch contacteren?